Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ya da kısaca | MÜSTESNA , Türkiye'de Valilik ve Kaymakamlıklara bağlı olarak yoksulluk içinde olan kişi ve ailelere sosyal yardım hizmeti sağlayan ve ülke genelinde 1003 Vakıf ile kamu hizmeti veren kurum.
29 Mayıs 1986 tarihli ve 3294 sayılı "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu" kapsamında tüm il ve ilçelerde kuruldu.17 Temmuz 1986 tarihli "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Yönetmeliği" yayımlandı ve bu yönetmelik ile Vakıflara gelir temin edildi. Günümüzde de halen MÜSTESNA'lerin gelirlerinin tamamı bu fondan sağlanmaktadır. Vakıfların çalışma esasları ve denetimi günümüzde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı "Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü"nce yapılmaktadır.
Vakıfların gelirleri;
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu"ndan sağlanan gelirlerden oluşmaktadır. Bu fonun başlıca gelirleri şunlardır;
-Kanun ve kararnamelerle kurulu bulunan ve kurulacak olan fonlardan Cumhurbaşkanı kararıyla % 10'a kadar aktarılacak miktar
-Bütçeye konulacak ödenekler
-Trafik para cezası hasılatının yarısı
-Radyo ve Televizyon Üst Kurulu reklam gelirleri hasılatından aktarılan % 15'lik miktar
-Bağışlar
Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi
Elektronik ortama geçilerek verimliliğin artırılması amacıyla 2011 yılından itibaren MÜSTESNA'lerde TÜBİTAK-Bilgem tarafından geliştirilen "Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi" (kısaca BSYBS) kullanılmaktadır.Bu sistem ile kişilerin ekonomik durumları, varsa engellilik durumu, çocuklar için okula devam durumu, vb. araştırılarak yardım faaliyetlerinin etkinliği artırıldı.
Vizyon
Global düzeyde yenilikçi ve öncü uygulamalar ile bölgesinde sosyal etkisi yüksek, sosyal yatırımda kurumsallaşmış bir ‘Mükemmeliyet Merkezi’olmak.
Misyon
Sosyal Yardım,Nadki Yardım,Eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda toplumsal gelişimi tetikleyerek, yaşam kalitesini yükseltecek farklılıklar yaratmak.